103 morts per accident laboral fins al febrer, Inacceptable

13 abr. 2024 | General, Notícies, Política Sindical, Salut laboral

És urgent actualitzar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals a les noves realitats del món del treball, a través de la mesa de Diàleg Social, i que les empreses compleixin la normativa

Les dades de l’inici de l’any mostren augments en els accidents amb baixa que han tingut lloc tant durant la jornada laboral (+4,4%) com in itinere (+10,9%). A més, febrer comença amb 103 morts per accident laboral que, tot i que suposa un descens amb 11 persones treballadores menys que les registrades durant els dos primers mesos del 2023, continua sent una xifra inassumible per a una societat com la nostra.

Aquestes dades mostren que se segueix incomplint la normativa en matèria de prevenció de riscs laborals per part de les empreses. Els infarts i vessaments cerebrals continuen sent la primera causa de mort a la feina, units als accidents de trànsit. Els sobreesforços musculoesquelètics, juntament amb els cops, són les primeres causes de baixa laboral per accident de treball.

Ja prop de la commemoració del Dia Mundial per a la Seguretat i Salut a la Feina, el proper 28 d’abril, des d’UGT reivindiquem acabar amb la xacra de la sinistralitat laboral de manera urgent. No podem deixar passar la gran oportunitat de reformar la normativa en matèria de prevenció de riscos laborals a la Mesa de Diàleg Social. És necessari actualitzar la Llei de Prevenció a les noves realitats del món del treball, fortament influït per les transicions demogràfica, climàtica i digital.

Tampoc no podem oblidar els danys a salut mental de les persones treballadores, que no compten amb el reflex adequat en les estadístiques d’accidents de treball, però si mostren indicis, ja que la primera causa de mort en accident durant la jornada de treball, des de fa temps, són els infarts i vessaments cerebrals, patologies que podrien relacionar-se amb l’exposició a riscos psicosocials d’origen laboral. Durant els dos primers mesos de l’any han mort 32 persones treballadores per aquestes patologies.

Algunes propostes de la UGT

Des d’UGT, reclamem un augment de recursos humans i materials per a la Inspecció de Treball, així es podrà augmentar el nombre de visites a empreses i així controlar i compliment de les normes en matèria preventiva.

Fins que no es reforci la Inspecció de Treball, creiem necessari que s’estableixin garanties de compliment de la normativa en matèria de seguretat i salut laboral. En aquest sentit, proposem que s’habiliti les Forces i els Cossos de Seguretat de l’Estat, com a “auxiliars o col·laboradors” de la Inspecció de Treball en el compliment preventiu, quan es constatin situacions constitutives d’infraccions greus o molt greus. Aquest auxili o col·laboració amb la ITSS per part de les Forces i Cossos de Seguretat, es podria desenvolupar via convenis entre aquestes i la Direcció General de Treball de les diferents comunitats autònomes.

Per acabar, continuem reivindicant la creació d’una figura similar a la del delegat/ada Territorial de Prevenció de Riscos Laborals a nivell estatal, ja que és una realitat que els centres de treball sindicalitzats són centres més segurs. La creació d’aquesta figura ajudaria a millorar la PRL a les PIMES del nostre país que no tenen representació sindical. En paral·lel, reclamem que es reconegui crèdit horari per als delegats i delegades de prevenció.

🔗       Afiliat a UGT Ajuntament de Barcelona

Categories

Twtitter

📢👏👏👏 Enhorabuena a nuestros compañeros de Policía Judicial de Tráfico que han detenido al hombre que se dio a la fuga tras atropellar a un #menor el pasado domingo.

Estem a "Las mujeres en el diálogo social y la negociación colectiva" a Alcalà de Henares. Han parlat Zapatero, Cristina Antoñanzas i Pepe Álvarez. De Catalunya 20 dones de diferents federacions i unions territorials @PilarGonugt Susana Martinez @ugtajbc Ivette Barrachina

Llegir més

YouTube