
L’aigua és el component químic principal del cos i representa aproximadament del 50% al 70% del pes corporal. Cada cèl·lula, teixit i òrgan del cos necessita aigua per funcionar correctament.
És important que les persones treballadores coneguin les seves necessitats hídriques i els símptomes de deshidratació per evitar possibles situacions de risc, saber la quantitat d’aigua que s’ha de beure en cada circumstància i les mesures de prevenció per evitar la deshidratació.
Descarrega’t aquí la guia ‘La hidratació com a mesura preventiva‘.
QUANT LIQUID HEM DE BEURE?
En repòs, sense calor ni fred, per mantenir l’equilibri es necessita ingerir aproximadament 2,5 litres d’aigua els homes i 2 litres les dones.
Però a la feina hi poden haver factors que afectin la quantitat d’aigua que el nostre cos necessita, com ara:
- Treballs calorosos (a partir de 25ºC)
- Treballs físics intensos
- Equips de protecció individual o roba de treball impermeable
COM ES PRODUEIX LA DESHIDRATACIÓ?
La deshidratació passa quan el cos perd més aigua de la que ingereix. Quan no bevem prou aigua o perdem més líquids dels que consumim.
Excepcionalment, en condicions de treballs físics intensos i amb calor, la sudoració pot provocar una pèrdua mitjana de fins a 2 litres l’hora.
SÍMPTOMES DE DESHIDRATACIÓ
Mal de cap, set excessiva, debilitat, marejos, cansament i somnolència. Es redueix la capacitat de treball i la tolerància a la calor. L’orina es torna fosca.
També pot donar-se sequedat de boca, poc o cap volum d’orina, pesadesa, pols cardíac ràpid i falta d’elasticitat de la pell.
La deshidratació augmenta el risc d’accidents i disminueix l’habilitat.
A partir d’una pèrdua d’aigua d’un 10% o més, la deshidratació pot provocar la mort. En cas de símptomes, cal aplicar primers auxilis.
PREVENCIÓ DE LA DESHIDRATACIÓ
- S’ha de garantir que els treballadors i treballadores puguin hidratar-se durant la seva jornada laboral i es prenguin mesures preventives per evitar la deshidratació.
- Els llocs de treball han de disposar d’aigua potable en quantitat suficient i fàcilment accessible.
- Beure dos gots d’aigua abans de començar a treballar. Portar els comptes de la quantitat d’aigua ingerida.
- Organitzar la feina tenint en compte les condicions climàtiques i ambientals.
- Fer pauses per hidratar-se; si és possible, en ambients frescos.
- Aclimatació prèvia a condicions d’estrès tèrmic per calor.