El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, una data que ens recorda la necessitat de lluitar contra aquesta xacra social que afecta milions de dones arreu del món. Des del sindicat, volem expressar el nostre rebuig més absolut a qualsevol forma de violència masclista, tant física com psicològica, i exigir mesures efectives per a la seva prevenció, atenció i eradicació.
La violència contra les dones és una manifestació extrema de la desigualtat de gènere que persisteix en la nostra societat, i que es tradueix en discriminacions laborals, salarials, socials i culturals. Per això, des del sindicat, defensem la necessitat d’impulsar polítiques públiques que garanteixin els drets i llibertats de les dones en tots els àmbits de la vida, i que promoguin una educació en valors igualitaris i respectuosos.
Des del sindicat, també volem mostrar el nostre suport i solidaritat a totes les dones que pateixen o han patit violència masclista, i animar-les a denunciar i buscar ajuda. Així mateix, volem reconèixer la tasca dels col·lectius i entitats que treballen per a l’acompanyament i recuperació de les víctimes, i reclamar més recursos i formació per als professionals que intervenen en aquests casos.
El 25 de novembre no és només un dia de record i homenatge a les dones assassinades per la violència masclista, sinó també un dia de mobilització i reivindicació per a exigir el fi d’aquesta situació intolerable. Des del sindicat, us convidem a participar en les diferents activitats i manifestacions que es duran a terme arreu del territori, per a fer sentir la nostra veu i el nostre compromís amb una societat lliure de violència contra les dones.
Protocol per la protecció de les víctimes de violència de gènere
La violència de gènere és aquella que,
com a manifestació de la discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder d’alguns homes sobre les dones, s’exerceix sobre aquestes pel fet de ser-ho i que s’estén com a forma de violència vicària sobre les víctimes, incloent-hi menors i persones dependents.
Aquest tipus de violència constitueix una violació dels Drets Humans i és la manifestació més greu de les desigualtats de gènere que afecta principalment a les dones. Malgrat els avanços i conquestes de les últimes dècades, continua sent un dels grans problemes als quals s’enfronta la nostra societat i els efectes per als qui la sofreixen obstaculitzen de manera greu el seu accés a la igualtat d’oportunitats i a l’ús i gaudi dels Drets Humans inherents a totes les persones pel simple fet de néixer.
Protocol per la protecció de les víctimes de violència de gènere
El Protocol per a la protecció de les víctimes de violència de gènere forma part de les accions de la Secretària de la Dona i Polítiques Socials d’UGT Serveis Públics. És fruit del nostre
compromís i acció sindical diària per a construir la igualtat real en tots els centres de treball dels serveis públics.
Autora: Luz Martínez Ten.
Secretària de la Dona i Polítiques Socials de UGT Serveis Públics
Traducció: Ivette Barrachina Hidalgo.
Secretària d’Igualtat de UGT Serveis Públics de Catalunya
Disseny i maquetació: Secretària de la
Dona i Polítiques Socials d’UGT Serveis Públics
Font UGT SP Catalunya