Aquesta mesura torna a carregar sobre les persones treballadores, asfixiant la seva economia
El Banc Central Europeu ha reeditat la política monetària austericida, tan nefasta per al mercat de treball espanyol, que ens va portar a tenir 5 milions de desocupats a la gran recessió (2008-2017).
L’increment dels tipus d’interès fins al 4,5 % no servirà per controlar la inflació, excessivament alta als països centrals, i pot afectar la inversió i l’ocupació als països que, com Espanya, estan més a prop del objectiu del 2% marcat per les autoritats europees.
Aquesta mesura del BCE és absolutament equivocada perquè carregarà, un cop més, sobre la classe treballadora europea el cost de l’ajust de la incertesa econòmica actual. L’Autoritat Monetària Europea s’ha mostrat ineficient i incapaç, en més de 2 anys, de controlar la tendència alcista dels preus, malgrat l’augment constant i gradual dels tipus d’interès que castiguen, especialment, les rendes més modestes.
La mesura encara és més absurda perquè és ineficient per contenir la inflació, per la qual cosa des d’UGT reclamem polítiques més audaços com són els increments impositius sobre beneficis extraordinaris de les empreses del sector de l’energia i la banca, o la creació d’un fons pressupostari estatal per ajudar les persones que estiguin pagant una hipoteca, tal com advoquem des del nostre sindicat quan el BCE va iniciar la seva política de les pujades de tipus d’interès.
La inflació està determinada per dificultats en l’oferta, derivades per la crisi de subministraments i la guerra d’Ucraïna, i després alimentada per l’augment de marges i beneficis de les empreses, cosa que hem anomenat la inflació de l’avarícia, ja que algunes empreses han aprofitat aquest desajust per augmentar els preus més que els costos, alimentant la inflació, que es manté persistent en uns nivells elevats a la Zona de l’Euro.
UGT manifesta que la política monetària restrictiva de pujada de tipus és ineficient per contenir l’evolució dels preus, només produeix encariment dels crèdits i préstecs, la reducció de l’activitat econòmica i l’atur, carregant. novament, el cost de la política econòmica en les persones treballadores, reduint la seva renda disponible.
Cal posar en marxa polítiques que regulin els preus de sectors amb capacitat de propagació d’impulsos negatius en termes de costos, com ara els sectors de l’energia i el transport. A més, cal garantir mecanismes de recuperació salarial dels treballadors, ja que hi ha espai per a l’increment de les nòmines sense tensionar costos a les empreses (només cal repartir el benefici extra del que s’estan apropiant en aquests moments).
En definitiva, UGT assenyala que:
La política monetària de tipus d’interès elevats del Banc Central Europeu és equivocada , redueix les expectatives de creixement econòmic, inversió i ocupació, i fomenta el comportament oportunista de les empreses garantint-los mantenir l’increment dels beneficis, impedint una distribució dels excedents de la producció equitatius entre empreses i persones treballadores.
Davant d’aquesta conjuntura econòmica i social incerta, amb restriccions fiscals que s’estan incrementant en el marc de la Zona Euro, la classe política espanyola no pot perdre més temps en la formació d’un govern que posi urgentment en marxa polítiques d’ocupació i de renda per atendre a les necessitats dels treballadors als sectors que ja comencen a sentir les conseqüències negatives de la política del Banc Central Europeu.
A més, en el futur proper, cal revisar la governança de la Unió Monetària Europea, incloent mecanisme de control i supervisió de l’Autoritat Monetària Europea en què participin els interlocutors socials, de manera que es garanteixi que la política monetària de la Zona Euro tingui en compte els costos socials de les seues mesures.