UGT i CCOO publiquen el manifest 8M Lliures i Unides, conquerint Igualtat

27 febr. 2024 | 8M, General, Notícies

Ambdós sindicats fan una crida a la participació activa de les treballadores i treballadors en els diferents actes i mobilitzacions convocades

DONA

DONA TREBALLADORA

PORTADA

UGT i CCOO publiquen el manifest conjunt 8M 2024, 'Lliures i Unides, conquerint Igualtat'

UGT i CCOO publiquen el manifest conjunt 8M 2024, ‘Lliures i Unides, conquerint Igualtat’

Un any més amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març, UGT i CCOO han publicat un manifest en què repassen els avenços que s’han produït el darrer any, denuncien les principals discriminacions que pateixen les dones , i reafirmen el seu compromís fins a aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes. 

Així, encara que avui treballen més dones que mai (9,8 milions) subsisteix una bretxa de gènere en la taxa d’activitat de les dones (10 punts menys que la dels homes) a l’ocupació (7 de cada 10 llocs de treball a temps parcial ho exerceixen dones) i en la desocupació (6 de cada 10 persones a l’atur són dones). Bretxes que es tradueixen també en la persistència de la bretxa salarial: les dones continuen percebent 5.000 euros menys a l’any que els homes i 1 de cada 4 treballadores cobrava un salari igual o menor a l’SMI.

Però sí que hi ha una dada alarmant és la que fa referència a la violència que pateixen les dones. El 2023 van ser assassinades per la seva parella o exparella 58 dones (una cada sis dies) i dues millors víctimes de la violència vicària. Al manifest es recorda a més que altres feminicidis es van cobrar la vida de 47 dones, el primer semestre del 2023.

El manifest va recollir les principals reivindicacions sindicals. Entre aquestes, impulsar mesures i plans d’igualtat en la negociació col·lectiva; seguir incrementant l’SMI fins al 60% de la mitjana salarial, augmentar els salaris als convenis i millorar les polítiques actives d’ocupació, per garantir la inserció laboral de les dones i assegurar la seva permanència al mercat de treball, prestant especial atenció a les que tenen més dificultats. 

Una altra qüestió fonamental és que totes les polítiques tinguin perspectiva de gènere, a tots els àmbits, i especialment en matèria de cures. Demanen dignificar aquest sector i adoptar polítiques de coresponsabilitat efectiva. Reclamen que el permís parental de 8 setmanes sigui retribuït íntegrament i més recursos, infraestructures i serveis relacionats amb la cura (dependència, majors, sanitat, serveis socials).

Reiteren a més la necessitat d’emprendre els aspectes pendents del Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT), com el dret efectiu a la negociació col·lectiva de les treballadores de la llar, i la plena implementació del Conveni 190 de l’OIT ratificat per Espanya, sobre l’eliminació de la violència i l’assetjament al món del treball. Es tracta d’aconseguir que els espais de treball i les relacions laborals estiguin lliures de violència.

Finalment, en el manifest es demana impulsar una reforma educativa que integri la igualtat i el respecte a la diversitat i es demana estendre les infraestructures públiques per atendre i cuidar la població de 0 a 3 anys.
 

⇒ Manifest 8M Dia Internacional de les Dones .


Font: UGT

DONES

IGUALTAT

Categories

Twtitter

Necessites ajut per redactar una carta sol·licitant còpia de l’avaluació de riscos del teu lloc de treball? Fes servir els models de documents de prevenció de riscos laborals de la UGT de Catalunya. Accés a 👉 https://www.ugt.cat/wp-content/uploads/2022/06/documents_per_al_delegat_de_prevencio.pdf #ConsellPreventiuUGT

🤖 Una Negociación Colectiva fuerte para hacer frente a los retos de la digitalización

🗣️ Pepe Álvarez (@SG_UGT) interviene en la jornada sobre derechos digitales y relaciones laborales

🔗Léelo aquí

🟠 #PÍLDORA | ¿Qué tengo que hacer si sufro un accidente de trabajo? 

➡️ Si el accidente es en tu puesto de trabajo, ¡comunícalo inmediatamente a tu superior! Si es in itinere... ve a nuestro vídeo sobre este tema

📽️ Dale al play para saber más

Llegir més

YouTube