Ambdós sindicats fan una crida a la participació activa de les treballadores i treballadors en els diferents actes i mobilitzacions convocades
UGT i CCOO publiquen el manifest conjunt 8M 2024, ‘Lliures i Unides, conquerint Igualtat’
Un any més amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març, UGT i CCOO han publicat un manifest en què repassen els avenços que s’han produït el darrer any, denuncien les principals discriminacions que pateixen les dones , i reafirmen el seu compromís fins a aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes.
Així, encara que avui treballen més dones que mai (9,8 milions) subsisteix una bretxa de gènere en la taxa d’activitat de les dones (10 punts menys que la dels homes) a l’ocupació (7 de cada 10 llocs de treball a temps parcial ho exerceixen dones) i en la desocupació (6 de cada 10 persones a l’atur són dones). Bretxes que es tradueixen també en la persistència de la bretxa salarial: les dones continuen percebent 5.000 euros menys a l’any que els homes i 1 de cada 4 treballadores cobrava un salari igual o menor a l’SMI.
Però sí que hi ha una dada alarmant és la que fa referència a la violència que pateixen les dones. El 2023 van ser assassinades per la seva parella o exparella 58 dones (una cada sis dies) i dues millors víctimes de la violència vicària. Al manifest es recorda a més que altres feminicidis es van cobrar la vida de 47 dones, el primer semestre del 2023.
El manifest va recollir les principals reivindicacions sindicals. Entre aquestes, impulsar mesures i plans d’igualtat en la negociació col·lectiva; seguir incrementant l’SMI fins al 60% de la mitjana salarial, augmentar els salaris als convenis i millorar les polítiques actives d’ocupació, per garantir la inserció laboral de les dones i assegurar la seva permanència al mercat de treball, prestant especial atenció a les que tenen més dificultats.
Una altra qüestió fonamental és que totes les polítiques tinguin perspectiva de gènere, a tots els àmbits, i especialment en matèria de cures. Demanen dignificar aquest sector i adoptar polítiques de coresponsabilitat efectiva. Reclamen que el permís parental de 8 setmanes sigui retribuït íntegrament i més recursos, infraestructures i serveis relacionats amb la cura (dependència, majors, sanitat, serveis socials).
Reiteren a més la necessitat d’emprendre els aspectes pendents del Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT), com el dret efectiu a la negociació col·lectiva de les treballadores de la llar, i la plena implementació del Conveni 190 de l’OIT ratificat per Espanya, sobre l’eliminació de la violència i l’assetjament al món del treball. Es tracta d’aconseguir que els espais de treball i les relacions laborals estiguin lliures de violència.
Finalment, en el manifest es demana impulsar una reforma educativa que integri la igualtat i el respecte a la diversitat i es demana estendre les infraestructures públiques per atendre i cuidar la població de 0 a 3 anys.
⇒ Manifest 8M Dia Internacional de les Dones .

Font: UGT