El sindicat, que ha elaborat un díptic informatiu sobre la matèria, recorda que és imprescindible que les persones treballadores, també els mesos d’estiu, puguin desconnectar de la feina.
UGT recorda que són moltes les empreses que han implementat el teletreball com a nova forma d’organització de la feina i la utilització de dispositius electrònics a l’entorn laboral. Per això, el sindicat denuncia que la connectivitat no ha de ser, en cap cas, sinònim de “disponibilitat permanent” cap a les necessitats de l’empresa. La connectivitat constant (atendre el telèfon o la missatgeria, revisar el correu electrònic o accedir a xarxes socials de l’empresa, etc.) dificulta la desconnexió mental i la recuperació física i psíquica necessària de les persones treballadores.
A més, aquesta disponibilitat permanent comporta riscos psicosocials i incrementa els nivells d’estrès. Des de la Unió General de Treballadores i Treballadors es recorda que ja ens trobem patologies com el “tecnoestrès laboral” o la “nomofòbia” i altres addiccions derivades de l’ús continuat i no racionalitzat de les noves tecnologies.
És freqüent rebre comunicacions de l’empresa durant els temps de descans, provocant la hiperconnectivitat esmentada i la disponibilitat constant, això sumat a la manca de polítiques empresarials per a la correcta gestió de l’ús de dispositius electrònics, com smartphones o tablets, produeixen estrès i fatiga entre els treballadors i les treballadores.
Cal recordar que totes les persones treballadores tenen dret a la desconnexió digital, incloses totes aquelles que treballen a distància, segons es recull a l’article 88 de la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre ia l’article 18 de la Llei 10 /2021, de 9 de juliol, de treball a distància i que les empreses han de garantir, per tant, aquesta desconnexió durant els temps de descans, incloses, òbviament, les vacances estivals.
Urgeix implementar de forma real i efectiva la normativa laboral
Des del sindicat, i davant dels nombrosos incompliments de la normativa laboral vigent, es reivindica la necessitat d’una nova normativa que prohibeixi a les empreses comunicar-se amb els treballadors i les treballadores durant el seu període de descans. A més, és important incloure el dret a la desconnexió a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, com un dret més de les persones treballadores, i també establir un règim sancionador.
UGT considera important, també, incloure l’anomenat “Burn out” o síndrome del treballador cremat, produït per un estrès crònic i que ja va incloure l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a la Classificació Internacional de Malalties, així com les patologies derivades dels riscos psicosocials al Quadre de Malalties Professionals espanyol. És rellevant continuar reivindicant la revisió d’aquest quadre, en què a dia d’avui no es reconeix cap malaltia originada pels riscos psicosocials, tot i haver estat inclosos els trastorns mentals i del comportament, a la Llista de Malalties Professionals de 2010 de l’OIT .
A més, cal assenyalar que a través dels convenis o acords col·lectius és possible establir els mitjans i les formes per garantir el dret a la desconnexió digital. UGT té disponibles clàusules sobre desconnexió digital adaptables a cada empresa o sector que es poden utilitzar per a la negociació de convenis o acords col·lectius.