L’aprovació final de la Llei europea d’IA (AI Act) a l’Eurocambra dóna el tret de sortida a la necessària regularització d’aquesta disciplina tecnològica als centres de treball
CompartirTwitterFacebookWhatsAppTelegram
La Unió General de Treballadores i Treballadors valora la nova Llei aprovada al si de la Unió, que obliga les empreses a adaptar-se, en el marge de dos anys, a aquest reglament de compliment obligat. Transcorregut aquest temps, la IA aplicada al món del treball es veurà sota la lupa d’un estricte control sindical que exigirà el compliment de la llei en vigor (tant aquest reglament d’IA com la Llei Rider europea recent, que també aprofundeix en la transparència algorísmica ).
Per això, UGT demana a les empreses negociar col·lectivament durant aquests dos anys la manera d’introduir i desenvolupar la IA mitjançant la negociació col·lectiva, complint amb el V AENC, que dedica un capítol a aquesta matèria i que, sens dubte, resulta un perfecte vehicle per conformar una IA sense discriminacions, on els seus beneficis productius es reparteixin justament entre les persones treballadores.
El sindicat recorda que l’ús de la Intel·ligència Artificial al món del treball és un aspecte que passa moltes vegades desapercebut, tot i afectar milions de persones treballadores al nostre país. Un 10% de les empreses espanyoles ja utilitzen solucions d’IA (un 40% en el cas de les grans companyies), i la seva aplicació és més recurrent “l’automatització de fluxos de treball o ajuda en la presa de decisions”. Segons Eurofound, una de cada tres persones treballadores a Espanya està sotmesa a la dictadura de l’algorisme.
L’AI Act confirma que la Intel·ligència Artificial aplicada al món del treball és una pràctica d’alt risc i, per tant, tenen un impacte potencial negatiu en els drets fonamentals de les persones treballadores. D’aquesta manera, l’ocupació de la IA per al reclutament de personal, les promocions professionals, els acomiadaments, l’assignació de tasques o per a la vigilància o monitorització del comportament són usos que s’han de sotmetre a estrictes condicions de funcionament.
En aquest sentit, UGT assenyala que, a partir d’aquesta llei, qualsevol sistema d’IA aplicat al món del treball i de les relacions laborals haurà de complir exigents requisits d’avaluació, auditoria i rendicions de comptes, demostrant que són eines de confiança que garanteixen l’absència de biaixos a les seves dades, que funcionen amb transparència i són explicables, que funcionen sota paràmetres d’exactitud i solidesa i que sempre, sempre, tindran una supervisió humana que controli tota la cadena de decisions. A més, el sindicat considera fonamental recordar que queda completament prohibida qualsevol aplicació de la IA per al reconeixement d’emocions al lloc de treball.
Font: UGT