UGT reclama una regulació específica per lluitar contra els riscos psicosocials a la feina

16 març 2024 | General, Notícies, Política Sindical, Salut laboral

Amb motiu del 14 de març, Dia Europeu per a la prevenció del risc cardiovascular, la Unió General de Treballadores i Treballadors exigeix ​​avenços per millorar la gestió preventiva d’aquests riscos per tal que no arribin a provocar danys a la salut de les persones treballadores.


SALUT LABORAL

Cor en unes mans

Segons les estimacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties cardiovasculars són la principal causa de defunció al món i es cobren 17,9 milions de vides cada any. Més de quatre de cada cinc defuncions per malalties cardiovasculars es deuen a cardiopaties coronàries i accidents cerebrovasculars, i una tercera part d’aquestes defuncions tenen lloc prematurament en persones menors de 70 anys.

Al nostre país, durant el primer semestre del 2023, el 27,1% de les defuncions es van deure a malalties del sistema circulatori, el 25,8% a tumors i l’11,5% a malalties del sistema respiratori, segons l’INE. Un 32% la població ocupada refereix estar exposada a pressions de temps o sobrecàrrega de treball. L’efecte de les patologies no traumàtiques té una gran repercussió en la incidència dels accidents mortals que és molt més gran en les persones treballadores de més edat.

A més, els infarts i vessaments cerebrals suposen la primera causa de mort en jornada de treball. L’any 2023 van morir 245 persones treballadores per aquest motiu segons les dades d’avenç del Ministeri de Treball i Economia Social.

S’ha demostrat que hi ha relació entre la salut mental i el risc cardiovascular, per exemple, en els pacients amb infart de miocardi, la prevalença de depressió és tres vegades més gran que en la població general. Igualment, un estudi recent refereix que les persones entre 18 i 49 anys que se senten deprimides presenten una major probabilitat de desenvolupar malalties cardiovasculars i de tenir mala salut cardíaca.

Actuar decididament a les empreses

Per a UGT, les actuacions per a l’impuls de la promoció de la salut a les empreses poden suposar una ajuda, però, si es vol assolir entorns de treball segurs i saludables, cal actuar fonamentalment sobre les condicions de treball.

Per això, UGT reclama avançar en l’àmbit laboral per millorar la gestió preventiva dels riscos psicosocials, que són els grans oblidats i avui dia el nostre país no en disposa una regulació diferenciada. Les empreses han davaluar els riscos psicosocials i organitzatius i aplicar mesures preventives perquè no arribin a provocar danys a la salut de les persones treballadores.

En aquest sentit, el sindicat reivindica una normativa que reguli els riscos psicosocials al nostre país, acordada al si de la Mesa de diàleg social en què s’està revisant la legislació en prevenció de riscos laborals.

A més, UGT reclama l’elaboració d’una Directiva comunitària que serveixi de paraigües per a tots els estats membres; i actualitzar el llistat de malalties professionals espanyol, a fi que siguin incloses les patologies derivades dels riscos psicosocials, seguint l’estela de l’OIT que ja les recull a la llista de 2010. Actualment, les patologies derivades de l’exposició a riscos psicosocials d’origen laboral no es reconeixen com a contingència professional.

Finalment, és indispensable reforçar la Inspecció de Treball, amb mitjans humans i materials, perquè vigili el compliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i la seva normativa de desplegament.


RISCOS LABORALS

RISCOS PSICOSOCIALS

DIA EUROPEU PREVENCIÓ RISC CARDIOVASCULAR

Categories

Twtitter

💙💛🧡💜

🗣️ ¡Gracias por la gran acogida que le habéis dado a nuestro podcast!

#SindicalismoSinBarba

📲 Suscríbete a nuestro canal de youtube;


📲 O escúchanos en spotify: https://open.spotify.com/episode/6AkwdUTDx6w4H9FgtALdax?si=Tn49LYTQRPmd1ODLSxzotQ

https://youtu.be/Nbaq08lbCsM?si=-PN7aPW4wuSj4ef8

🟠 #PÍLDORA | Los derechos de las personas trans y LGTBI frente a discriminaciones

🏳️‍⚧️🏳️‍🌈 Desde UGT hemos trabajado para poder dar un salto normativo de calidad en la protección y garantía de los derechos de las personas del colectivo #LGTBI en el ámbito laboral

¡Atento/a!

💶¿Qué debes saber sobre la declaracion de la #renta?

📋Llega una de las épocas más importantes del año a nivel económico, y son muchos los aspectos que debes tener en cuenta

👀Revisa el borrador y recuerda que puedes desgravarte la cuota sindical

👉https://vm.tiktok.com/ZGemyUPnk/

Llegir més

YouTube